Možná jste v poslední době slyšeli ze svého okolí o takzvaném klíčení na akliceno.cz/“ target=“_blank“>https://www.nakliceno.cz/. O co vlastně jde a proč je to dnes tak populární? Je to poměrně snadné, jedná se o proces, kdy z jakýchkoliv semínek necháte vyrašit klíčky, které následně konzumujete. Důvodů, proč to lidé dělají, je spousta:
ü Klíčky obsahují obrovské množství důležitých vitamínů, aminokyselin, minerálních prvků a dalších chemických struktur, které vašemu tělu prospívají
ü Jsou chutnou ingrediencí vhodnou do každého lehkého salátku
ü Prostřednictvím výhonků do sebe můžete dostat vitamíny a obsahové látky i z takových semen, které byste neměli možnost jinak konzumovat
Zvládnete to i doma
Nejlepší na klíčení je to, že je to naprosto jednoduché a zvládne to zcela každý. Nepotřebujete k tomu ani zahrádku, jak si spousta lidí mylně myslí, stačí vám malý prostor na kuchyňské lince nebo třeba na parapetu. Budete k tomu potřebovat jen speciální nádobku, do které jednoduše vložíte vámi vybraná semínka a podlijete vodou. poté budete už jen čekat potřebnou dobu, než začnou rašit výhonky. Jakmile bude hotovo, můžete si výsledek odebrat a dodat nová semínka. Vaše veškerá práce tedy spočívá pouze v tom, abyste odebírali a zpracovávali již hotové výhonky, a dodávali nová semínka. Je také dobré měnit vodu, aby se předešlo vzniku plísní.
Jakákoliv semínka si zamanete
Semen, která můžete na tento proces využít, je celá řada. Záleží tedy hlavně na vašich chuťových preferencích a na tom, jaké vitamíny a jiné obsahové látky chcete přijímat. Mezi nejoblíbenější patří hlavně mungo, se kterou začíná prakticky každý. Nebojte se však i trochu inspirovat a přizvat do své kuchyně třeba řeřichu, rukolu, cizrnu, čočku, hořčici, pískavici, slunečnici, hrášek, ječmen nebo třeba dokoncebrokolici. Pokud dbáte na prvotřídní kvalitu, vybírejte semena s nálepkou BIO.